Loading... (0%)

We hebben nog een spreekbeurt te doen

06 juli 2017

Een paar weken terug. Op het schoolplein. Wachtend op mijn dochter die om de een of andere reden nooit haast heeft aan het eind van de dag. Gezellig nog even kletsen met vriendinnetjes die klassendienst hebben. En ik wacht en wacht en wacht.

We hebben nog een spreekbeurt te doen

Tijdens dat wachten vang ik een gesprekje op tussen een paar ouders: “Ik zal blij zijn als het weekend is. We hebben nog een spreekbeurt te doen.” Een andere ouder vult aan: “Ik heb die van mij de spreekbeurt van zijn broer gegeven van twee jaar geleden. Ik ga dus echt niet een nieuwe spreekbeurt maken.”

Even denk ik dat het een grapje is. Wie heeft er een spreekbeurt? Het kind of de ouder?

Helaas, het is geen grapje.

Soms loop je over

Kinderen hebben een volle agenda. School, huiswerk, sport en andere hobby’s. Ouders hebben het druk. Met werk, sport, hobby’s, huishouden en de kinderen. Daar ben ik zelf ook een perfect voorbeeld van. Met regelmaat kan ik niet wachten tot het weekend is, even pas op de plaats. Rust. En vaak valt dat dan ook weer vies tegen. Want ook in het weekend is er van alles te doen.

En als je kind dan uit zichzelf niet zo hard loopt voor die spreekbeurt? Of als je kind met al die activiteiten zijn huiswerk niet op tijd af krijgt, en de stress toeslaat? Of als dat werkstuk er niet zo mooi uit ziet als in jouw ogen zou moeten? Wat doe je dan als ouder?

Hoe moeilijk ook: neem het niet over. Laat je kind zijn eigen huiswerk maken. Laat je kind zelf zijn spreekbeurt in elkaar draaien. Laat je kind zelf, op zijn manier, dat werkstuk schrijven. En, laat je kind daarin zijn eigen fouten maken. Maar vooral: laat je kind zijn eigen successen ervaren. Helemaal zelf gedaan!

Tuurlijk mag je advies en tips geven. Maar ga niet verder dan dat. Want, je kind gaat op een gegeven moment ook naar de middelbare school. En weet je: Jij hebt allang dat middelbareschooldiploma! Dus jij hoeft die middelbare niet nog een keer dunnetjes over te doen.

Ga op je handen zitten

Lieve ouders, ga dus alsjeblieft met regelmaat op je handen zitten. Kijk naar je kind, moedig je kind aan, vraag of je tips mag geven en wacht verder tot er om hulp wordt gevraagd. En ook dan: neem het niet over, maar geef tips zodat je kind het vooral nog zelf blijft doen.

Heel lastig. Absoluut. Zeker met een kersverse middelbare scholier valt dat niet mee. Want, wat doe je wel en wat juist niet? Hoe help je je kind leren? Hoe leer je je kind plannen? Maar vooral ook: hoe houd je het gezellig thuis? En als ik het mijn kind zelf laat doen, haalt hij dan wel goede cijfers?

Ervaringsdeskundige… ai!

Afgelopen schooljaar maakte ik zelf mee hoe dat brugklasjaar voor een ouder is. Best pittig, kan ik je vertellen. En ook ontzettend leuk. Wat heb ik genoten! En hoe gefrustreerd was ik van tijd tot tijd in het steeds weer afwegen of en zo ja, hoe te begeleiden bij het huiswerk.

En dat terwijl ik al jaren ouders in de praktijk begeleid met dergelijke vragen… Nu voelde ik zelf hoe het was. Pittig dus, ik kan niet anders zeggen.

Met als resultaat een prachtige training

Die ervaring heb ik in de training ‘Huiswerkbegeleiding voor ouders van (aanstaande) brugklassers’ gegoten. Een combinatie van zes online lessen en twee bijeenkomsten bij mij in de praktijk. Start begin oktober. Dan is je kind net 1,5 maand onderweg. Het moment waarop de meeste ouders en kinderen elk jaar bij mij in de praktijk komen voor begeleiding. Het moment waarop meestal het besef komt dat het zo blijft, dat het huiswerk niet stopt, dat het alsmaar doorgaat, en dat je soms even helemaal het overzicht verliest.

Je leert hoe je kind te begeleiden bij het leren leren

  • Verschillende studievaardigheden zoals het mindmappen en snellezen
  • Verschillende geheugentechnieken zodat je de stof makkelijker onthoudt
  • Oefeningen voor het verhogen van de concentratie
  • De basis van effectief plannen van huiswerk en voor het leren voor proefwerken

Je krijgt tips om het gezellig te houden thuis

  • De communicatie rondom het begeleiden positief houden
  • Je kind op een veilige manier loslaten

 

Weet je welkom!

Voor meer informatie: zie hier

 

 

 

 

 

 

Post your Comment

Rules of the Blog
Do not post violating content, tags like bold, italic and underline are allowed that means HTML can be used while commenting. Lorem ipsum dolor sit amet conceur half the time you know i know what.